Sample Question Papers

Math Sample Question Paper – Set 1

1. In a test, a student got 30 per cent marks and failed. In the same test, another student got 40 per cent marks and secured 25 marks more than the essential minimum pass mark. The maximum marks for the test were

(a) 400

(b) 480

(c) 500

(d) 580

2. 200 liters of a mixture contains 15 per cent water and the rest is milk. The amount of milk that must be added so that the resulting mixture contains 87.5 per cent milk is

(a) 30 liters.

(b) 35 liters.

(c) 40 liters.

(d) 45 liters.

3. A man sold two chairs at Rs. 1, 200 each. On one hand he gained 20 per cent and on other he lost 20 per cent. His gain or loss in the whole transaction is

(a) 1 per cent loss.

(b) 2 per cent loss.

(c) 4 per cent loss.

(d) 1 per cent gain.

4. By what per cent must the cost price be raised in fixing the sale price in order that there may be a profit of 20 per cent after allowing a commission of 10 per cent?

(a) 25

(b) 133⅓

(c) 33⅓

(d) 30

5. If the price of petrol be raised by 20 per cent, then the percentage by which a car owner must reduce his consumption so as not to increase his expenditure on petrol is

(a) 16⅓

(b) 16⅔

(c) 15⅔

(d) 15⅓

6. If the circumference of a circle is increased by 50 per cent, then the area will be increased by

(a) 50 per cent

(b) 75 per cent

(c) 100 per cent

(d) 125 per cent

7. A,B,C enter into a partnership. A contributes Rs. 3,20,000 for 4 months, B contributes Rs. 5,10,000 for 3 months and C contributes Rs. 2,70,000 for 5 months. If the total profit be Rs. 1,24,800, then A’s share of profit is

(a) Rs. 38,400

(b) Rs. 45,900

(c) Rs. 40,500

(d) Rs. 41,500

8. The value of (12+22+32 + ….. + 202) – (1 + 2 + 3 + …. +20) is

(a) 5320

(b) 4200

(c) 3150

(d) 2660

9. If A and B together can complete a work in 18 days, A and C together in 12 days, and B and C together in 9 days, then B alone can do the work in

(a) 18 days.

(b) 24 days.

(c) 30 days.

(d) 40 days.

10. A tank can be filled with water by two pipes A and B together in 36 minutes. If the pipe B was stopped after 30 minutes, the tank is filled in 40 minutes. The pipe B alone can fill the tank in

(a) 45 minutes.

(b) 60 minutes.

(c) 75 minutes.

(d) 90 minutes.

1. (c)

2. (c)

3. (c)

4. (b)

5. (d)

6. (a)

7. (d)

8. (b)

9. (d)

10. (c)

5 thoughts on “Math Sample Question Paper – Set 1”

  1. when will result declared for test for inspectors food and civil supplies and what will be cut off merit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *